Tarih: 15.09.2025 09:13

BALKAN SAVAŞLARI BELGESELİ GALASI YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi'nin desteği ile YEDEP kapsamında Kocaeli Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen "Kocaeli'nde Yaşayan Rumeli Projesi" kapsamında "Balkan Savaşları'nın113'üncü Yılı Belgeseli" ve fotoğraf sergisi gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen gala gösterimine ve fotoğraf sergisine ilgi yoğundu.




Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili ve Vizyon Stratejik Araştırmalar Merkezi (VİSSAM) Kurucu Başkanı Alptekin Cevherli, Balkanlar'da ve Doğu Avrupa'da Türk varlığı sanıldığı gibi 14'üncü yüzyılda Çimpe Kalesi'ne Osmanlı Ordusu'nun çıkmasıyla başlamaz. Çok daha önceleri Peçenek Kuman, Kıpçak, Oğuz, Bulgar, Macar ve İskit Türklerinin yerleşim alanı olmuştur. Bu nedenle Balkanlar'a, Rumeli'ne gittiğinizde gezerken, '500 yıl burada yaşadık ve ayrıldık diye düşünmeyin. Biz binlerce yıldır bu vatandayız ve kendi vatanımızda geziyoruz düşüncesiyle hareket edin" diyerek başladığı konuşmasının devamında, "Balkan Savaşları'nda bir dizi ihanet ve komplonun neticesinde yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede Anadolu'nun neredeyse yarısı kadar bir toprağı ve o zamanki Osmanlı Türk Devleti'nin nüfusunun neredeyse yarısını kaybettik. 1,5 milyondan fazla Müslüman Türk Anadolu'ya geriye göç etmek zorunda kaldı. Bir o kadarı da düşman işgali esnasında ve yollarda şehit oldu. Savaştan bir kaç ay önce ordumuzun terhis edilmesi ve düşman silahlanırken buna dikkat edilememesi ve hatta göz yumulması büyük eksikliktir. Bundan millet olarak dersler çıkarmamız gerekir. Balkanlar bizim kayıp vatanımızdır" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.




Daha sonra söz alan Kocaeli Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Pehlivanoğlu, "Derneğimiz 1992yılında kuruldu. Kocaeli halkının yüzde 42'si Rumeli, Balkan ve Batı Trakya göçmenlerinden oluşmaktadır. Derneğimizde de Balkanları Kocaeli halkına anlatmak için başta Helva Şenliği olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Balkan Savaşları'nın 113'üncü senesinde de bir dizi etkinlikler düzenledik. Son olarak da bugün Balkan Savaşları'nı anlatan belgeselin galasını ve Balkan Savaşları'yla Türk dünyasını resim sergisini gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —