Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, başkent Kahire'de düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri ele aldı. Gazze başta olmak üzere Libya, Sudan, Somali, Suriye ve İran'daki son gerilimlerin masaya yatırıldığı görüşmede, diplomatik çözüm ve iş birliği mesajları öne çıktı.
"MISIR'IN EN AZİZ MİSAFİRİ"
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Mısır'ın en aziz misafiri" sözleriyle karşıladı. Türkiye-Mısır temaslarının süreceğini belirten Sisi, üçüncü toplantının Ankara'da yapılmasının planlandığını açıkladı.
ERDOĞAN: DİPLOMASİ EN İSABETLİ YOL
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a ilişkin değerlendirmesinde dış müdahalelerin bölge için risk oluşturduğunu vurgulayarak, nükleer dosya dahil tüm meselelerde diplomatik yolların en isabetli yöntem olduğunu söyledi.
Erdoğan konuşmasında ayrıca:
SİSİ: TİCARET HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR
Mısır'ın Afrika'da Türkiye'nin birinci ortağı olduğunu vurgulayan Sisi, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 9 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefini paylaştı. Bölgenin krizlere açık olduğunu belirten Sisi, sürdürülebilir siyasi çözümler için iş birliğinin derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.
GAZZE İÇİN İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI
Sisi, Gazze'de önceliğin insani yardımların bölgeye hızla ulaştırılması ve sükûnetin sağlanması olduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda iki devletli çözüm ve Filistin devletinin kurulmasının önemine dikkat çekerek, Kudüs başta olmak üzere kutsal mekânların korunması çağrısında bulundu.