Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Terörsüz Türkiye" sürecinde TBMM komisyonunun İmralı'da Öcalan'ı dinleyebileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bir son değil, yeni bir başlangıç" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan, iktidarın "Terörsüz Türkiye" adını verdiği ikinci açılım sürecinde yeni bir aşamaya girildi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, sürecin geldiği noktayı ve beklenen adımları paylaştı.
DEM Parti İmralı Heyeti'nin 30 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından süreçteki yeni adımlar tartışılmaya başlanmıştı. Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Son derece yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz." ifadelerini kullandı.
"Komisyon Öcalan'ı dinleyebilir"
Mehmet Uçum, kaleme aldığı yazısında TBMM'de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun İmralı'da Abdullah Öcalan'ı dinlemesinin beklendiğini açıkladı.
Uçum, "Komisyonun dinleme faaliyetini tamamlamadan önce İmralı'da Öcalan'ı dinlemesi bekleniyor. Komisyon, geçiş süreci hukukunun raporunu hazırlarken demokrasiyi geliştirmeye yönelik bir perspektif raporu da sunmalıdır." ifadelerini kullandı.
"Demokrasi raporu hazırlanmalı"
Uçum, komisyonun yalnızca geçiş süreciyle ilgili raporla yetinmemesi gerektiğini vurguladı:
"Komisyon, görevini demokrasiyi güçlendirme raporunu hazırlamadan tamamlarsa bu bir eksiklik olur. Bu fırsat heba edilmemelidir."
"Terörsüz Türkiye bir son değil, başlangıçtır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Terörsüz Türkiye bir sonuç değil, yeni bir başlangıçtır" sözlerini hatırlatan Uçum, sürecin hem Türkiye hem de bölge için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
"Hassas, yapıcı ve kucaklayıcı bir yaklaşımla çalışmalar sürecek. Milletimizin ödediği bedellerin boşa gitmediği, sınırlarımız içinde ve ötesinde barışın egemen olduğu bir dönem başlayacak."