İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı kritik görüşmenin ardından İran'la olası bir anlaşmaya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, savaşın hedeflerini güvence altına alacak bir uzlaşının İsrail'in çıkarlarına hizmet edeceğini vurguladı.
"ASKERİ BAŞARI, DİPLOMASİYLE TAÇLANABİLİR"
Sosyal medya üzerinden paylaştığı video mesajında Netanyahu, Trump'ın askeri kazanımların diplomatik bir anlaşmaya dönüştürülebileceği görüşünde olduğunu aktardı. Olası bir mutabakatın ancak İsrail'in güvenlik önceliklerini karşılaması halinde kabul edilebilir olacağını ifade etti.
GÜVENLİK VURGUSU ÖNE ÇIKTI
Netanyahu açıklamasında, yapılacak herhangi bir anlaşmada İsrail'in ulusal güvenliğinin ve stratejik çıkarlarının tavizsiz şekilde korunması gerektiğinin altını çizdi. Sürecin bu çerçevede değerlendirileceğini belirtti.
GERİLİM NASIL TIRMANDI?
ABD Başkanı Trump, 22 Mart'ta İran'a Hürmüz Boğazı'nı gemi geçişine açması için 48 saatlik süre vermiş, aksi durumda enerji altyapısının hedef alınabileceğini açıklamıştı. Son olarak ise Washington yönetimi, İran'la temasların sürdüğünü belirterek olası bir askeri müdahalenin 5 günlüğüne ertelendiğini duyurdu.
İran cephesi ise ABD ile herhangi bir müzakere yürütülmediğini savunurken, yapılan açıklamaların küresel enerji ve finans piyasalarını etkilemeye yönelik olduğunu öne sürdü.