Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle a birçok sektör zarar görmüş ve görmeye devam etmektedir. Zarar gören işletmeler adına Kocaeli Kafe ve Restoran İşletmecileri Derneği(KORKİD), Türkiye Esnaf Platformu ile beraber ortak basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan bildiride özellikle yeme-içme sektörü bitme noktasına geldiği belirtildi.
KORKİD adına açıklamayı ise dernek başkanı Yaşar Aktaş yaptı. Aktaş, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Açıklanan destekler birçok işletmeyi kapsamadığı gibi kapsadığı işletmeler için de yetersiz olmuştur. Bugüne kadar açıklanan destekler, sadece Türkiye Esnaf Sanatkar Odasına kayıtlı esnaflara olup, 3 ayı kapsayan bin TL hibe, 500-750 TL kira desteği ve alınmış olan kredilerin 6 ay ötelenmesi dışında bir destek verilmemiştir.
Yeme-İçme sektörüne ait birçok işletme, sermaye şirketi vasfına sahip olup, ticaret odalarına kayıtlıdır. Onbinlerce işletme bu desteklerden faydalanamamıştır. Ticaret odalarına kayıtlı bu işletmeler için ise sadece, bir önceki yıla göre yüzde 50 ciro kaybı şartı ile yüzde 3 destek verileceği açıklanmıştır. İşletmelerin bir önceki yıla göre girdi maliyetleri kat be kat artmış olup bazı işletmeler daha kısa süre açık olmalarına rağmen, geçen yılın cirolarına yaklaşmıştır. Bu koşulları sağlayacak işletme sayısı ise yüzde 5’i geçmeyecektir.
Yetkililerden durumu daha iyi analiz etmeleri ve sektör temsilcilerine kulak vermelerini talep etmekteyiz. Aksi takdirde toplum yapısında geri dönülemez izler bırakacaktır. Ekonomik sıkıntılar yüzünden, hayatına son verenler her geçen gün artarken, aile bütünlüğü zarar görmeye ve boşanmalarla sonuçlanmaya başlamıştır.
Bulunduğumuz noktadan bakıldığında sektörün aynı işletmeler ile tekrar ayağa kalkması mümkün değildir. Sektörün yüzde 30’una yakın işletmesi, hiç açılamayacak duruma düşmüştür. Sektörümüz istihdam temelli olup, mevcut durumdan toplumun geniş tabanı etkilenecektir. İşletmelerin açılması ile birlikte, işten çıkarmaların da önünün açılacağı için sektörümüz de yaklaşık 750 bin kişi işsiz kalacaktır.
• Salgın esnasında kapanan ve kısıtlanan işletmelerin maddi kayıplarını gidermek üzere, işletmelerin mali esasları dikkate alınarak hibe desteği verilmesini
• Salgın sebebiyle iş yapamaz duruma gelmiş işletmelerin kira, vergi, sgk, tedarikçi borçları, için yasal takiplerin acilen durdurulmasını
• İşletmelerin açılması için 1 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli işe başlama kredi desteğinin sağlanmasını
• Kapanan ve kısıtlanan işletmeler, yapılandırdığı borçlarını ödeyemeyeceği için, mevcut yapılandırmaların ilk ödeme süresinin 1 yıl uzatılmasını
• Pandemi süresi içinde alınan tüm kredi ödemelerinin 1 yıl süre ile ötelenmesini
• Mevcut istihdamın korunması adına, işletmelerin ayakta kalabilmesi için 1 yıl boyunca; Sgk Prim, vergi, stopaj, İşgaliye vb ödemelerin alınmamasını, 2 milyon aile ortalama 8 milyon kişi adına talep ediyoruz.