37 SANIKLI "TURCOIN" DOLANDIRICILIK DAVASINA DEVAM EDİLDİ

Kocaeli'de "Turcoin" adlı dijital paraya yatırım vaadiyle 1176 kişiyi dolandırdıkları iddia edilen ikisi tutuklu 37 sanığın yargılanmasına devam edildi.

ASAYİŞ 5.02.2021 15:04:00 0
 37 SANIKLI

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan dosyadaki müşteki sayısınca 3 yıldan 10'ar yıla kadar olmak üzere toplam 3 bin 530'ar yıldan 11 bin 766'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen tutuklu sanıklar Sadun Kaya ve Muhammet Satıroğlu, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmada, bazı tutuksuz sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları da hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, dün yapılan bir hırsızlık olayında yedieminde bulunan davaya ilişkin dijital verilerin çalındığını, buna ilişkin belgelerin kendilerine ibraz edildiğini tutanaklara kaydetti.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıkların tutukluluk halinin devamını ve eksikliklerin giderilmesine karar verilmesini istedi.

Söz verilen tutuklu sanık Muhammet Satıroğlu, cezaevinde zorlu bir süreç geçirdiğini belirterek, tahliyesini istedi.

 

Turcoin ile 1 milyarlık vurgun yapan sanık kendini böyle savundu: "Benim mal varlığımda gözleri var"

Savunmasında, yüzlerce müştekinin şikayetlerinden vazgeçtiğini söyleyen sanık S.K., "Ben 30 aydır tutukluyum. Sistemdeki hırsızlık olayından da dün itibariyle avukatım vasıtasıyla haberim oldu. Balyoz ile duvarı kırıp içeri girmişler. Ekran kartlarını çalmışlar. Bana karşı organize olunmuş ve benim mal varlığımda gözü olanlar apaçık ortadadır. Tahliyemi istiyorum. Banka hesapları ile müşteki isimlerinin karılaştırılmasının yapılarak, bunun da sistem yedekleri ile karşılaştırılmasını istiyorum. Bilirkişi ile araştırılmasının yapılması sağlıklı netice verecektir. Öncesinde de söylediğim gibi benim yaptığım işler yasaldır, herhangi bir dolandırıcılık yoktur. Hiç işlemediğim bir suç için cezaevinde yatmaktayım" dedi.

Sanık M.S'nin avukatı Duygu Uslanmaz ise "Soruşturmanın başında bilinçli olarak olayın farklı lanse edilmesiyle müvekkilim hakkında soruşturma yapılıp, müştekiler şikayetçi olmuştur. Sonradan müştekiler durumun farkına varıp, şikayetlerinden vazgeçmişlerdir. İlk önce şikayet eden 6 kişiye, S.K'nın hesabından polis tarafından ödeme yapıldı. Bunu duyan binlerce müşteki paralarını alabilmek için şikayetçi olmuşlardır. Bundan sonra müvekkilim olaya dahil olmuştur. Müvekkilim yaklaşık 3 yıla yakındır tutukludur. Kendisinin tahliye olduğu taktirde gerçek müşteki sayısı ortaya çıkacaktır. Müvekkilimin kaçma iradesi yoktur, bu hususun da göz önüne alınarak kendisinin adli kontrol tedbiri de dahil, tüm tedbirlerle tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, tesisteki iddia edilen hırsızlık olayı için bilirkişi raporunun beklenilmesine ve 2 sanığın tutukluluk haline karar vererek, duruşmayı erteledi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık Sadun Kaya da "Öncesinde de söylediğim gibi benim yaptığım işler yasaldır, herhangi bir dolandırıcılık yoktur." dedi.

Tutuklu sanık Sadun Kaya'nın avukatı Görkem Bora Taner de en büyük delillerden biri olan dijital materyallerin bir kısmının çalındığını iddia ederek, "Bu sebeple müvekkilim hakkında mahkumiyet hükmü kurulması mümkün değildir. Adli kontrol şartıyla tutuklu kaldığı süre gözetilerek tahliyesini talep ederim." dedi.

Tutuklu sanık Muhammet Satıroğlu avukatı Duygu Usanmaz ise davayla ilgili ilk önce 6 kişiye sanık Kaya'nın hesabından ödeme yapıldığını, bunu duyan binlerce müştekinin paralarını alabilmek için şikayetçi olduğunu söyleyerek, "Bundan sonra müvekkilim olaya müdahil olmuştur. Kendisinin tahliye olduğu takdirde gerçek müşteki sayısı ortaya çıkacaktır. Kendisinin adli kontrol tedbiri de dahil tüm tedbirlerle tahliyesini talep ediyoruz." dedi.

Müşteki M.D. de o dönemde tutuklu sanıkların tatmin edici miktarda para verdiğini duyduğunu, bu nedenle çeşitli zamanlarda bir kişi aracılığıyla para verdiğini ve Sadun Kaya'dan şikayetçi olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi, bilirkişi raporunun beklenmesi için duruşmayı erteledi.

İddianameden, Savcılık tarafından hazırlanan 60 sayfalık iddianamede, tutuklu sanıklar Sadun Kaya ve Muhammet Satıroğlu'nun "tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan dosyadaki müşteki sayısınca 3'er yıldan 10'ar yıla kadar olmak üzere toplam 3 bin 530'ar yıldan 11 bin 766'şar yıla, diğer 35 sanığın da "tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 4'er yıldan 13'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Yorum