AP’DEN TÜRKİYE KARARLARI, ANKARA’DAN SERT TEPKİ

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye yönelik güvenlik kodları ve Kuzeydoğu Suriye başlıklarında iki karar kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ise kararları “iç işlerimize müdahale” olarak nitelendirerek iddiaları reddetti.

DÜNYA 14.02.2026 12:25:00 0
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
AP’DEN TÜRKİYE KARARLARI, ANKARA’DAN SERT TEPKİ

Strasbourg’da toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye’nin yabancı misyoner ve gazetecilere yönelik uyguladığı güvenlik kodları ile Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmelere ilişkin iki ayrı kararı oylayarak kabul etti.

“GÜVENLİK KODLARI DURDURULSUN” ÇAĞRISI
Kabul edilen kararlardan ilkinde, Türkiye’ye girişleri engelleyen N-82 ve G-87 güvenlik kodlarının kullanımının sonlandırılması talep edildi. Metinde, son yıllarda yüzlerce din görevlisi ve misyonerin “ulusal güvenlik tehdidi” gerekçesiyle sınır dışı edildiği iddia edilirken, bazı yabancı gazetecilerin durumuna da atıfta bulunularak işlemlerin yargı denetimi olmadan yapıldığı öne sürüldü.

SURİYE BAŞLIĞI DA OYLANDI
İkinci karar ise Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmelere ilişkin oldu. Metinde, PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlanan YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG ile yapılan bazı anlaşmalar olumlu karşılandı. Türkiye ve İsrail’in bölgeyi dolaylı rekabet alanı olarak kullandığı iddia edilirken, istikrarsızlığın IŞİD mahkumlarının kaçmasına yol açtığı savunuldu. Ayrıca ABD’nin bölgeden çekilme kararına ilişkin endişe dile getirildi.

ANKARA’DAN SERT YANIT
Dışişleri Bakanlığı, kararlara ilişkin yaptığı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, hiçbir yabancı kurumun Türkiye’de yürütülen adli süreçlere müdahale edemeyeceğini vurguladı. Açıklamada, kararların Türkiye-AB ilişkilerini geliştirme çabalarının ruhuna aykırı olduğu ifade edildi.

Suriye başlığına ilişkin değerlendirmede ise AP’nin yaklaşımı “yanlış ve art niyetli” olarak nitelendirildi. Ankara, Türkiye’nin bölgedeki istikrarı destekleyen rolünün görmezden gelindiğini belirterek, Parlamentoyu Türkiye aleyhine adımlar yerine yapıcı bir tutum benimsemeye davet etti.

Anahtar Kelimeler: TÜRKİYE KARARLARI ANKARA’ TEPKİ
Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz
  • Cumartesi 14.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 21.6 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 12.6 ° / 8.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu