Almanya Dışişleri Bakanı Johann David Wadephul, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Wadephul, ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Bakan Fidan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Ziyaret için hazırlıkların başladığını belirten Fidan, Türkiye-Almanya ilişkilerinin yanı sıra Gazze, Suriye ve AB ilişkilerinin de masada olduğunu söyledi.
“Gazze’deki ateşkesin devamı kalıcı çözüm için şart”
Bakan Fidan, toplantıda Gazze’deki ateşkesin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.
“Gazze’deki ateşkesin devamı ve insani yardımların kesintisiz sürmesi, savaşın kalıcı olarak durması için önem taşıyor” diyen Fidan, Türkiye’nin bu süreçte aktif rol almaya hazır olduğunu ifade etti.
“Cumhurbaşkanımız bu konuda kararlıdır. Türkiye oluşturulan görev gücü, barış kurulu ve uluslararası iş birliği mekanizmalarında aktif rol alacaktır.
İki devletli çözüm, kalıcı barışın anahtarıdır. Gazze’ye nefes, Filistin’e umut olmaya devam edeceğiz. Gazze’de yükselecek her bina insanlığın vicdanını yansıtacaktır. Henüz yolun çok başındayız.”
Fidan, ayrıca Gazze’nin yeniden imarı için Türkiye’nin desteklerini sürdüreceğini belirterek, bölgede görev yapacak “İnsani Yardımlar Koordinatörü” olarak bir büyükelçinin görevlendirildiğini açıkladı.
“SDG görüşmelerini yakından takip ediyoruz”
Fidan, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye hükûmeti arasında yürütülen görüşmeleri de yakından takip ettiklerini söyledi.
“Entegrasyonun ülkenin güvenliğine, halkın beklentilerine ve ekonomik kalkınmasına katkı getirmesini bekliyoruz. Suriye hükûmetinin kuzeydoğuda ve doğal kaynaklar üzerinde kontrol sağlaması gerekmektedir.” dedi.
“AB ile yeni stratejik döneme girilmeli”
Fidan, Türkiye-AB ilişkileri konusuna da değinerek, vize serbestisi diyaloğunun yeniden canlandırılması için karşılıklı niyet beyanında bulunulduğunu söyledi.
“Bu tek taraflı bir süreç değil. AB’nin de üzerine düşen yükümlülükler var. Türkiye zamanında AB’ye üye olsaydı, Avrupa bugün krizler karşısında daha dayanıklı olurdu. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için vakit kaybetmeden müzakerelere başlamalıyız.” ifadelerini kullandı.
Fidan’dan Suriye temasları
Toplantının ardından Bakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Dışişleri kaynaklarının aktardığına göre, görüşmede Ankara’da yapılan güvenlik toplantısında ele alınan konuların takibi değerlendirildi.