BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI: DİZİLERE 100 BİN DOLARA KADAR DESTEK

Mehmet Nuri Ersoy, Türk dizilerinin küresel etkisini artırmak amacıyla yeni destek modelini açıkladı. Belirlenen kriterleri karşılayan yapımlara bölüm başına 100 bin dolara kadar destek verilecek.

GÜNDEM 18.02.2026 12:23:00 0
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI: DİZİLERE 100 BİN DOLARA KADAR DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk dizi sektörünü tanıtım ve turizm stratejisinin merkezine alan yeni destek modelini devreye alıyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, sektörün küresel başarıları ve yeni vizyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk dizilerinin yaklaşık 170 ülkede bir milyara yakın izleyiciye ulaştığını belirten Ersoy, Türkiye’nin ihracat gücü açısından dünyanın en büyük üç televizyon endüstrisinden biri haline geldiğini söyledi. Sektörün 1 milyar doları aşan ihracat geliriyle tarihi bir eşiği geride bıraktığını ifade eden Ersoy, dizilerin Türkiye’nin tanıtımında önemli bir “yumuşak güç” unsuru olduğunu vurguladı.

BÖLÜM BAŞINA 100 BİN DOLARA KADAR DESTEK

Yeni modele göre, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayan ve belirlenen kriterleri karşılayan dizilere her bölüm için Bakanlık ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla toplamda 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destek verilecek.

Destek hesaplamasında dizilerin yurt içindeki yayın süresi esas alınacak. Yurt dışına 40–45 dakikalık bölümler halinde ihraç edilen yapımlar için bölüm başına azami 33 bin dolar karşılığı destek sağlanması öngörülüyor.

ÇEKİM SÜREÇLERİNDE KOLAYLIK VE TANITIM ODAKLI MODEL

Bakanlık, çekim mekânlarına ilişkin bürokratik süreçlerin hızlandırılması ve kamuya ait alanların ücretsiz tahsisi gibi kolaylıklar da sağlayacak. Ayrıca dizi içeriklerine ürün yerleştirme yöntemiyle Türkiye’nin tarihi, doğal ve gastronomik değerlerinin entegre edilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda 30 saniyelik tanıtım filmleri ve dijital kısa video içeriklerinin satın alınması planlanırken, başrol oyuncularının yer aldığı içeriklere öncelik verilecek.

Sinema Genel Müdürlüğü tarafından teşvik alan ve yurt dışına ihraç edilen yapımların bu iş birliği modeline dahil olabileceği, başvuruların TGA üzerinden alınacağı belirtildi.

Ersoy, hedeflerinin diziler aracılığıyla Türkiye’nin destinasyon çeşitliliğini ve turizm deneyimlerini uluslararası ölçekte daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu ifade ederek, yeni modelin bu yıl itibarıyla uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz
  • Çarşamba 8.8 ° / 3.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 12.6 ° / 2.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.9 ° / 3.5 ° Güneşli