Tarih: 13.06.2020 17:00

BAŞHEKİM MUSTAFA GÜNEŞ PANDEMİ SÜRECİNİ ANLATTI

Facebook Twitter Linked-in

Korona virüsünün Türkiye'de gündeme gelmesi ile sağlık alanında alınan tedbirler kapsamında, Türkiye'de özel hastanelerin de yer aldığı bir çok sağlık kurumu ''Pandemi Hastanesi'' olarak belirlenmişti. Kocaeli'de ise Pandemi Hastanesi olarak belirlenen ilk isim Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmuştu. Hastane yönetimi tarafından yapılan açıklamada, 13.04.2020 tarihi itibariyle yalnızca koronavirüs hastalarına hizmet verileceği ve acil serviste koronavirüs vakası dışında ki hastalara hizmet verilmeyeceği duyurulmuştu.

Günümüz itibariyle kademeli olarak başlayan normalleşme sürecinde tedbirleri ihmal etmeden eski yaşantımıza adım adım dönmeye başlıyoruz. Peki,  içinde bulunduğumuz bu süreç ve daha sonrası için hastanelere giderken nelere dikkat etmeliyiz? Ne tür tedbirler almalıyız? Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde poliklinikler  ne zaman açılacak? Hastanelerde mikrop kapma ihtimalimiz daha mı yüksek? Merak edilen tüm soruları Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Kocaeli Nabız Gazetesi Muhabiri Ayşenur Tuvaş ile yaptığı röportaj da cevaplıyor. İşte röportajımızın detayları;

 

''BUNDAN SONRA Kİ SÜREÇ ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK''

Korona virüs salgını nedeniyle yeni bir dünya düzeni içerisine giriyoruz. Aylardır virüsten korunmak için çaba gösteriyoruz fakat konu sağlık olunca doktorlarımızın kapısını çalmadan yapamıyoruz. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, içinde bulunduğumuz bu yeni dünya düzeninde dikkat etmemiz gerekenlerle ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; ''Temizlik ve hijyen çok önemli. Özellikle de ellerin temizliği çok daha fazla önemli, çünkü gün içerisinde birçok yere dokunuyoruz. O nedenle el temizliğine çok özen göstermeliyiz. Zaten ellerimizi sürekli yıkayıp, maskemizi takıp bir de sosyal mesafe kurallarına da uyarsak büyük oranda bu virüsün bulaşma riskini engellemiş oluruz. Bizler için bundan sonraki süreç eskisi gibi olmayacak, artık daha dikkatli olmamız gerekiyor.”


''EV HANIMLARI İYİLEŞME SÜRECİNE BÜYÜK DESTEK OLDU''

Bizler temizliğe dikkat eden bir toplumuz. Özellikle bu süreçte türk kadınları bizim hastanede yaptığımız izolasyonu evlerinde de yaptılar. Evlerine dışarıdan gelen herkese bu izolasyonu uygulattılar. Bu nedenle süreçle verilen mücadelede özellikle evdeki hanımların katkısı da çok fazla oldu. Evde uyguladıkları izolasyonla bile iyileşme sürecine büyük destek oldular.

 

''HASTALARIN KORKMASINA HİÇ GEREK YOK''

Bir çok vatandaşta korona virüsün hastanelerde daha çabuk bulaşacağı fikriyle bir korku oluşmuş ve bu nedenle hastanelerin tehlikeli olabileceği, çok mecbur kalmadıkça hastanelere gidilmemesi daha mantıklı görülmüş durumda. Konuyla ilgili hastanelerde gerekli tedbirlerin alındığını ve korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Güneş, ''hastaların korkmasına hiç gerek yok biz hijyen açısından onları korumak için tüm tedbirleri aldık. Bizler için hastalarımızın ve hastanede çalışan tüm personellerimizin sağlığı çok önemli. O nedenle hiçbir tedbiri aksatmadan özenle uyguluyoruz. Bununla birlikte pandemi sürecinin en başından beri sağlık personellerimizin de her gün ateş kontrolünü yapıyoruz. Hastalarımız buraya geldikleri zaman onlara maske veriyoruz ve bizlerde maskeli oluyoruz. Örneğin röntgen çekileceği zaman hasta ile temas edilmemesi için araya paravan yaptık. Hastanenin poliklinik yerlerinde düzenlemelere gittik. Poliklinik bekleme alanlarını birer koltuk boşluk kalacak şekilde düzenledik. Örneğin; röntgen çekileceği zaman hasta ile temas edilmemesi için araya paravan yaptık. Tüm koridorlara dezenfektanlar yerleştirdik. Tabi biz elimizden geleni yapsak da onların da biraz dikkat etmesi gerekiyor. 

 

''DIŞARIDA TRİYAJ UYGULAMASI'' 
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin pandemi hastanesi olarak belirlenmesi üzerine hastanede birçok tedbirler alındı. Doç. Dr. Mustafa Güneş, pandemi sürecinde ilk alınan tedbirin acilde bulunan triyaj alanının dışarıya alınması olduğunu belirtti. Bu tedbirin büyük bir avantaj sağladığını ve bundan sonraki süreçte de dışarıda triyaj uygulamasının devam edeceğini belirten Güneş, ''yavaş yavaş normalleşme sürecine giriyoruz,  bundan sonra merkezi hastane randevu sistemi (MHRS) ile hasta alacağız. Sağlık Bakanlığının önerisi 40 hastadan fazlasının kabul edilmemesi yönünde. Gelen hastalarımızın ilk olarak dışarıda bulunan triyajda kontrolü yapılacak. Daha sonra randevu saatine kısa bir süre kala hastayı binaya alacağız. Hastalarımız poliklinikler için özellikle de randevu almaya ve randevu saatinden çok önce gelmemeye özen göstersinler.'' İfadelerini kullandı.


HANGİ POLİKLİNİKLER SAĞLIK HİZMETİ VERMEKTE?

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde polikliniklerin tekrar sağlık hizmeti vermeye ne zaman başlayacağı merakla beklenen bir konuydu. Başhekim Doç. Dr. Mustafa Güneş polikliniklerin açılması ile ilgili yaptığı açıklamada; şu an için bütün polikliniklerin sağlık hizmeti vermediğini ve hekim sayısı ile hasta yoğunluğuna olan oranla ihtiyaç duyulan alanlarda polikliniklerin açıldığını belirtti. Güneş, İç Hastalıkları (Dahiliye), Beyin ve Sinir Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji ve Radyoloji Polikliniklerinin sağlık hizmeti verdiğini açıkladı. Polikliniklerin çalışma düzenleriyle ilgili yeni düzenlemelerin de yapıldığını belirten Güneş, 08.06.2020 Pazartesi gününden itibaren belirttiği branşlarda akşam 16:00-20:00 saatleri arasında vardiya uygulamasının planlandığını dile getirdi.

 

''30 BİN HASTAYA SAĞLIK HİZMETİ VERDİK''
Kocaeli'nin konum gereği İstanbul'a yakın olmasından dolayı dış bulaşın çok olduğunu belirten Güneş, pandemi süreci boyunca 10 binin üzerinde test yapıldığını ve yapılan testlerin sonucunda binin üzerinde pozitif vaka görüldüğünü açıkladı. Ayrıca Başhekim Güneş, Nisan ve Mayıs ayında yoğunluk yaşandığını belirterek ''Nisan da 11 bin civarında, Mayıs'ta ise 18 bin civarında hastamız oldu. Pandemi sürecinde yaklaşık 30 bin hastaya sağlık hizmeti verdik.Hastalarımız için gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Onların sağlığı bizim için çok önemli'' dedi.

 

''TÜRKİYE TOMOGRAFİ ÇÖPLÜĞÜ DİYE BAHSEDİLİRDİ''
Türkiye'de tomografi cihazlarının çok olmasının virüsün erken teşhisinde önemli rol oynadığını belirten Güneş, ''Türkiyeden tomografi çöplüğü diye bahsedilirdi. Avrupa'dan daha fazla tomografi cihazımız olduğu söylenirdi. Ama bu süreçte gördük ki hastanın semptomu yok, koronavirüs testi negatif fakat tomografide ki görüntü öyle değil. Bu durum bize erken tedavi açısından fırsat sağladı. Bu çok önemli bir nokta. Tomografi cihazlarının fazlalığı ve radyoloji alanında çok iyi olmamız hastalarımızı iyileştirme anlamında bize güçlü bir katkı sağladı.

 

''KOCAELİ'DE BÜYÜK BİR BAŞARI YAKALADIK''
Başhekim Mustafa Güneş, Türkiye'nin pandemi ile verilen mücadelede oldukça başarılı olduğunu belirtti. Ayrıca tüm dünyaya verdiğimiz mücadelenin örnek olduğuna da dikkat çekti. Güneş, şu sözlerle okurlarımıza mesaj verdi ''Siyasi görüşümüz düşüncelerimiz ne olursa olsun, ülkemizin kıymetini bilmemiz lazım. Bu zorlu süreçte birlik ve beraberlik içinde hareket ettik ve buna devam etmeliyiz. Türkiye sağlık anlamında pandemi sürecinde çok başarılıydı. Bana kalırsa pandemi ile verdiğimiz mücadelede Kocaeli'de de büyük bir başarı yakaladık. Bu başarıda kurumlar arası birlikteliğimizin de çok büyük önemi oldu.''

 

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş röportaj sonrası muhabirimiz Ayşenur Tuvaş ile hastane içerisindeki poliklinikleri ve koridorları gezdi. Mustafa Güneş, alınan tedbirleri muhabirimize yerinde gösterdi. İkili daha sonra hastane bahçesinde kurulan triyaj noktasını incelemek üzere dışarıya çıktı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —