BU SENE ESKİHİSAR BALIĞI YİYEMEYECEĞİZ

15 numaralı sahil güvenlik botu Eskihisar balıkçılarına sudan sebeplerle binlerce liralık ceza kesiyor.

GÜNDEM 9.09.2020 13:16:00 0
BU SENE ESKİHİSAR BALIĞI YİYEMEYECEĞİZ

ESKİHİSAR'DA NELER OLUYOR?

15 numaralı sahil güvenlik botu Eskihisar balıkçılarına sudan sebeplerle binlerce liralık ceza kesiyor.

Yarım asırdır bölgemizin balık ihtiyacını karşılayan ve geçimlerini balıkçılık yaparak kazanan Eskihisarlı balıkçılar avlanma yasağının 1 Eylül’de kalkmasına rağmen denize açılamıyor.

Marmara denizinin en önemli balıkçı köyü olan Eskihisar’da yarım asırdır İstavrit, Palamut, Torik, Kırlangıç, Barbun, Mezgit, Karagöz, Sardalye; Kalkan ve Hamsi avlayarak geçimlerini sağlayan balıkçı esnafı sudan sebeplerle kendilerine kesilen astronomik cezalar nedeniyle ava çıkamıyor.

BALIKÇILAR YAŞADIKLARINI ANLATIRKEN GÖZ YAŞLARINA HAKİM OLAMADI.

Konuya ilişkin gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan balıkçı esnafları “ Türkiye’nin her yerinde balık avlama yasağı kalktı. Dünyanın kalbi İstanbul boğazında balık avlamak serbest ama Kocaeli Körfez’inde bize yasak. Bizim çoluk çocuğumuz ne yiyecek?” diyerek yetkililerin duruma el koymasını istediler.

KİM BU MİLLETVEKİLİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakanlar kuruluna “ Bu zor günlerde küçük esnafa sahip çıkın” talimatına rağmen Eskihisar bölgesinde görevli 15 numaralı sahil güvenlik botunun konutanı tarafından sürekli taciz ve tehdit edildiklerini iddia eden balıkçı esnafı “ Bakın tezgahlarımız boş. Ava çıkamıyoruz. Diğer sahil güvenlik botlarında bir anormallik yok ama açıkta 15 numaralı bot ile karşılaşırsak olmadık nedenlerden ceza yiyoruz. Aklınıza gelebilecek her yere başvurduk. Milletvekili akrabası imiymiş neymiş, adamın bizimle bir zoru var. Vay burası iskele, vay burası demir alta bölgesi adam iflahımızı kesti. Bizimle ne alıp veremediği var anlamadık” diyen Eskihisarlı balıkçılar Su ürünleri kooperatifinin başkanı ve yönetimini duruma sessiz kalmakla suçladılar.

BALIKÇI ESNAFINA YAPILAN BU ZULÜM NİYE?

100’ün üzerinde yeşil ruhsatlı bakılçı esnafının kayıtlı olduğu Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi temsilcilerine defalarca kez durumu bildirmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirten balıkçı esnafı “ 15 nolu botun komutanı milletvekili yakını imiş, Bizi balığa çıkarmıyor ama hiç tanımadığımız bilmediğimiz tekneler demir atma bölgesindeki gemilere yanaşıp yük indirip bindiriyor. Eskihisar bölgesinde birşeyler dönüyor, bunu dönen dolapları balıkçılar görmesin diye de böyle sindirilmeye çalışıyoruz. Biz balıkçılık yaparak geçinen insanlarız. Biz denize açılmaz isek akşam evimizde ocağın üzerinde pişecek aşımız yok. Cimer’e, liman başkanlığına kadar müracaat ettik sonuç alamadık. Kamuoyunun düşürüldüğümüz duruma sessiz kalmamasını istiyoruz. Biçare şekilde sahilden denize bakıp bize sahip çıkacak birilerinin gelmesini bekliyoruz. “diyerem dert yandı.

1 Eylül tarihinde av yasağının kalkmasına rağmen halen denize açılamayan Eskihisar balıkçı esnafı kentin ileri gelenlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin konu ile ilgili kendilerine destek vermesini istediler.

Yorum