21 yıldır mesleğini severek yapan ve yaklaşık 1 yıla yakın süredir Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunan Dr. İlhan Kadıoğlu, Gebze’de korona virüs süreciyle ilgili Kocaeli Nabız Gazetesi Muhabiri Ayşenur Tuvaş’a önemli açıklamalar da bulundu.
Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu Gebze’nin korona virüs sürecinde hangi nokta da olduğu şu sözler ile ifade etti;
‘’Gebze’miz Sanayi Bölgesi olması nedeniyle İstanbul'dan işçi akımı yaşamakta. Özellikle İstanbul-Tuzla ve Gebze'nin iç içe geçmiş olan bu yapısı nedeniyle çok fazla insan akımı gerçekleşiyor. Dolasıyla Gebze bölgesinde meydana gelecek bir korona virüs vakası hızlı bir şekilde yayılma eğilimi gösterebiliyor. Bu nedenle korona virüs sürecinin en başında fabrikalar da ve sanayi bölgelerinde ciddi denetimler yaptık. Alınacak tedbirleri sürecin en başın da hemen uygulamaya başladık. Sosyal mesafe, çalışma koşulları, işçilerin soyunma odaları, ortak yemek alanları, çalışma alanları, servis düzeni gibi konularda tedbirlerin nasıl olması gerektiğine yönelik uyarılarda bulunduk ve denetimler yaptık. Ayrıca Sağlık Bakanlığı politikasına göre bizler ateş öksürük gibi şikâyetler yoksa hastanelerde de test yapmıyoruz. Fakat şuan da fabrika taramalarında şikâyet olup olmaksızın bakılmadan testler yapılıyor. Bu durum sürecin daha sağlıklı ilerlemesi açısından büyük bir avantaj oldu.
Muhabirimiz, Gebzelilerin en çok merak ettiği soruyu sordu:
Gebze’de kaç kişi koronavirüse yakalandı? İyileşen vaka ve ölüm sayısı nedir?
İlhan Kadıoğlu, ‘’Bu süreci günlük hatta anlık olarak takip ediyoruz. Koronavirüs ülkemizde görülmeye başladığı ilk günden beri gelişmeleri sıkı sıkı takip ettik ve erkenden önlemlerimizi aldık. Koronavirüs testi pozitif çıkan hastalarımızla sürekli telefonla iletişim halinde kalıyoruz. Süreci atlatıp taburcu olduktan sonra da iletişimi koparmıyor takipe devam ediyoruz.
GÜNLÜK VAKA SAYISI SON 10 GÜNDÜR 20'NİN ALTINDA
Gebze bölgesinde yoğun bir işçi trafiği yaşandığından dolayı koronavirüs sürecinin ilk zamanlarında vaka sayısında artışlar oluyordu. Günlük pozitif vaka sayısı ortalama 40 -50 civarında oluyordu ve her gün 45-50 civarında yeni pozitif vakalar meydana geliyordu. Son 10 günde bu sayı düşmeye başladı. Artık son 10 günde günlük vaka sayımız 20'nin altında seyrediyor. Yani günlük ortalama 15 ile 20 arasında yeni vaka görülmekte.
1250 CİVARINDA POZİTİF VAKA TESPİT EDİLDİ
Gebze'de toplam da 1250 civarında pozitif vaka tespit ettik. Koronavirüsü olan vakalardan yaklaşık 650 tanesi iyileşti. Geriye kalan hastaların büyük bir çoğunluğu da iyileşme yolunda. 14 gün süreyi tamamlamadan iyileşti diyemiyoruz o nedenle bu süreyi tamamlamalarını bekliyoruz. Bir kısmı hastanelerde bir kısmı da (KYK) Kredili Yurtlar Kurumu’nda tedavi oluyor, çok az bir kısmı da tedavi sürecini evde geçiriyor. Durumları iyi olan kişiler yurtlarda ve evlerde tedavi sürecini geçiriyor, daha ciddi durumda olanlarsa hastanede tedavi altına alınıyorlar. Hastalarımız arasında yoğun bakımda olan sayımız çok çok az diyebiliriz. Mevcut hastalarımızın hepsi iyileşme yolunda.
GEBZE'DE KORONA VİRÜS NEDENİYLE 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Gebze'de Korona virüs nedeniyle 12 ölüm meydana geldi. Hayatını kaybedenlerin çoğu yaşlı ve kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler. Bun ölümlerin nedenini şuna bağlıyoruz; Gebze'de genç nüfus oranı fazla yaşlı nüfus oranı az. Bildiğimiz üzere bu hastalık yaşlı kişilerde daha ağır geçiyor, özellikle kronik rahatsızlığı varsa çok daha ağır geçmesine sebep oluyor. Gençler daha dirençli olduğu için virüs sürecini ayakta bile atlatabiliyor. Bu nedenle ölüm oranlarımız daha az. Gebze, Kocaali’deki diğer ilçelere göre daha az ölüm sayısına sahip.
DARICA FARABİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ YETERLİ OLDU MU?
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çok fazla vakanın olmasından dolayı ilk başlarda yetersiz kaldı. Biz de bu nedenle alternatif çözüm yollarına gittik. İlk başta Muallimköy bölgesinde bulunan KYK’ları değerlendirdik. Hastaların yarısını Fatih Devlet Hastanesi’ne yarısını da KYK’lara tahsis ettik. Durumu ağır olmayan hastaları her odada 1 kişinin kalacağı şekilde ayarlayarak yurtlara yerleştirdik. Yurtlar da sadece ilaç tedavisi uygulandı. Serum iğne gibi tedaviler yapılmadı. Bu durum bize çok rahatlık sağladı. Şu an hem hastanede hem de yurtlarımız da yerimiz var.
NORMALLEŞME SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ
Pandemiden sonra yeni bir yaşam oluşacak. Geldiğimiz bu süreçte insanlarımızın temizlik ve hijyen alışkanlıklarının değiştiğini görüyorum. Bundan sonra ki süreçte de ellerimizi sık sık yıkamaya devam etmeliyiz. En güzel el yıkama metodu sabun ile olmakta. Büyükten küçüğe herkesin sabun ile sık sık ellerini yıkamayı kendine alışkanlık etmesi lazım. Bundan sonraki süreçte kalabalık ortamlarda çok fazla bulunmamız gerekiyor. Artık sosyal mesafenin olmadığı insanların birbirine yakın oldugu ortamlarda, oturmak, gezmek gibi alışkanlıklarımızı bırakmamız lazım.
Şuan da dünyanın yapısını değiştiren bir korona virüs var ama ilerleyen süreçte farklı bir virüsle de karşılaşabiliriz. Çünkü virüsler yıllar içerisinde değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle şimdiden bu tür alışkanlıklar edinmemiz bundan sonraki süreçte karşımıza çıkabilecek durumlarda daha çabuk önlem almamıza yardımcı olacaktır.
%5 CİVARINDA SAĞLIK ÇALIŞANI VİRÜSE YAKALANDI
Koronavirüsle verilen savaşta cephenin en önünde yer alan Gebze’deki sağlık çalışanlarının bu süreçte yaşadığı durumlarla ilgili açıklama da bulunan Kadıoğlu, ‘’Gebze’de görevini yapmakta olan Sağlıkçılarımız ve hastanede çalışan bir çok personelimizde bu virüse yakalandı. Bu vakalar bölgemiz de yaklaşık %5 civarında. Fakat hepsi iyileşti, şu anda sağlık tedavileri devam edenlerde var. Tedavi sürecinde ki sağlık çalışanlarımızın durumları iyi, ölen sağlık çalışanımız yok.
‘’FİLYASYON ÇALIŞMASI YAPIYORUZ’’
Korona virüsü azaltmanın en güçlü yolunun filyasyon’dan geçtiğini ve Türkiye’nin bu süreçte ki en büyük başarısının filyasyonun çok iyi yapılması olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, ‘’Avrupa ülkelerinde ve diğer ülkelerde bu duruma çok fazla hassasiyet gösterilmedi, sadece hastalarla uğraşırdı. Biz hem hasta kişiyle hem de bu kişinin temasta oldukları kişiler ile ilgilendik.’’ dedi.
Kadıoğlu Filyasyon’un ne olduğu ve bu konu da Gebze’de ne tür çalışmalar yapıldığıyla ilgi şu şekilde konuştu; ‘’Bu çalışma, hastalığın kaynağını tespit edip o kaynaktaki insanların kimlerle temas ettiğini öğrenmek üzere yapılıyor. Örneğin bir pozitif vakamız var. Bu kişi kimlerle temas etti? Hangi ortamlarda bulundu? Bu gibi durumları tek tek sorguluyoruz. Daha sonra temas etti kişiler ulaşıyoruz ve onlarda belirti var mı? Bir sıkıntı yaşıyorlar mı bunu araştırıyoruz. Temasta bulunduğu kişilerin de virüsün bulaşması ve hemen belirti göstermemesi ihtimalini göze alarak 14 gün evde kalmalarını sağlıyor, onlara da test yapıyoruz.’’
‘’GEBZE’DE Kİ TÜM BERBER VE KUAFÖRLERİMİZİ TESTTEN GEÇİRDİK’’
Risk grubunun içinde yer alan Gebze’de ki berber ve kuaförlerin tümüne test yapıldığını belirten İlhan Kadıoğlu, ‘’ Gebze’mizde berber ve kuaförleriz işlerinin başına döndüler. Müşteriler ile sürekli yakın temasta bulundukları için en riskli grubun içerisinde yer alıyorlar. Dolayısıyla çok dikkatli olmaları ve tedbirleri ihmal etmemeleri gerekiyor. Geçen hafta Gebze bölgesinde bulunan tüm berber ve kuaförlerimizi testten geçirdik. İlerleyen süreçte riskli olan gruplara belirli periyotlarla testler yapmayı düşünüyoruz’’ diye konuştu.
‘’RİSKİN EN FAZLA OLDUĞU YERLERİN BAŞINDA GELİYORUZ’’
Haziranda bazı iller belki rahatlayabilir ama Gebze korona virüs sürecinin sonuna gelene kadar tedbiri elden bırakmamalı. İstanbul ve Kocaeli bu süreci çok ağır yaşıyor. Kocaeli'nin odak noktası ise Gebze bölgesi! Bölgesel olarak riskin en fazla olduğu yerlerin başında geliyoruz. O nedenle kesinlikle insanımız tedbiri elden bırakmayacak. Bütün işyeri sahiplerinin ve çalışanların da tedbirli gevşetmemeleri gerekiyor. Fabrika sahipleri ilk başta bu kuralları uygulamakta zorlandılar fakat şu an hepsi dikkat ediyor ve kuralları çok iyi şekilde uyguluyor. Bu da bize çok büyük bir destek sağladı. Çok fazla vakanın görülmesinin önüne geçti.
‘’GEBZELİLER KESİNLİKLE REHAVETE KAPILMASINLAR’’
İlerleyen süreçte neler yapılması gerektiği ile ilgi tavsiyelerde bulunan Kadıoğlu, ‘’Gebzeliler kesinlikle rehavet kapılmasınlar. Hastalık azalıyor iyileşmeler oluyor diye tedbirlere uymamazlık yapmasınlar. Sokağa çıktıkları zaman muhakkak kurallara uyusunlar. Kalabalık ortamlara girmemeye çalışsınlar. Alışverişleri yoğun saatlere bırakmamaya özen göstersinler. Normal hayata geçişimiz kademeli olarak gerçekleşecek. Unutmayalım 3 kural çok önemli.’’
RÖPORTAJ: AYŞENUR TUVAŞ
FOTOĞRAF: OSMAN KAYA