Fatih Devlet Hastanesinde Son Durum
Gebze Fatih Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Gökhan Nalbant, Kocaeli Nabız Gazetesi Muhabiri Ayşenur Tuvaş ile yaptığı röportajda hastanenin pandemi sürecini ve normalleşme sürecinde alınan tedbirleri anlattı.
Gebze Fatih Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Gökhan Nalbant, pandemi sürecini ve normalleşme süreciyle birlikte hastanede alınan tedbirleri anlattı. Başhekim Nalbant pandemi sürecinden şu şekilde bahsetti; ‘’Nisan ayında bakanlık nezdinde hastaneler donanımına göre Pandemi Hastanesi olarak ayrıldı. Bizde 3. basamak yoğun bakım ve uzman ekibimizden dolayı pandemi hastanesi olduk. Burada olası yüksek şüpheli vakalarımız ve az miktarda pozitif vaka hastalarımız oldu. Test sonucu pozitif çıkan vakaları koordinasyonlu bir işleyişle Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ettik. Genelde acil sağlık hizmetleri, poliklinik ve normal dediğimiz Covid-19 şüphesi olmayan vakaların tedavisine devam ettik.
“SONUÇ GELENE KADAR KİŞİ POZİTİF VAKA GİBİ GÖRÜLÜR’’
Bir taraftan da olası vakalarımız oldu. Olası vakadan kastımız da şu; hasta acil servis polikliniğine gelir, doktor şüphelenir ya da kişide koronavirüs belirtileri varsa test yapılır ve sonuç gelene kadar kişi pozitif vaka gibi görülür. Bu kişi eve gönderilmeden hastaneye yatırılır. Sonuç çıktıktan sonra kişi tekrar değerlendirilir duruma göre tedavi edilir ya da taburcu edilir.
“VAKALARIN SERVİSİNİ AYIRDIK’’
Nisan ayında İşler bu şekilde ilerliyorken, Mayıs ayında herkesin kendi hastasına bakması kararı alındı. Biz de pandemi hastanesi olarak kendi vakalarımıza ve normal hastalarımıza hizmet vermeye devam ettik. Bu süreçte binanın içerisindeki giriş çıkış noktalarını ayırdık, hastane girişinde ateş ölçüyoruz, maske kullanımına özen gösteriyoruz. Ayrıca bu vakaların servislerini ayırdık, şu an hastanede ki yataklarımızın hemen hemen %50’si bu hastalarımız için ayrıldı. Bu hastalara bakan hekim ve personeller de ayrı.
“HASTALAR MUTLAKA RANDEVU ALSINLAR’’
Bakanlığın 1 Haziran 2020 tarihinde yayınladığı normalleşme rehberi ile, yeni dünya düzenine adım adım ayak uydurmaya çalışıyoruz. Peki bundan sonraki süreçte normal hastalar ne olacak? İşte Başhekim Nalbant konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor; ‘’Polikliniklerimizi sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenledik. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) dışında hasta kabul etmeyeceğiz. Gelecek olan hastalarımızın mutlaka randevulu olması gerekiyor. Bunların yanı sıra gün içerisinde aşırı yoğunluk, birikim olmaması için bir çalışma başlattık ve akşam poliklinikleri açtık. Şu an akşam dokuza kadar polikliniklerin açık olması gerekli mi, yoksa yediye kadar açık olması yeterli olur mu bunun üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Ay sonunda çalışma saatine ilişkin sonuç belli olacak. Şu an için hemen hemen tüm branşlarda ki polikliniklerimiz sağlık hizmeti vermekte.
“100 AMBULANSIN 20 TANESİ FATİH DEVLET HASTANESİNİN ACİLİNE GİRER’’
Acil servisimiz hiçbir zaman kapatılmadı. Acilimiz hem pandemi döneminde hem de normalleşme sürecinde her türlü hastayı ve 112 ambulanslarını kabul etti. Yani acil servisimiz sadece covid-19 hastalarına bakar diye bir kuralımız asla olmadı.
Şunu da belirtmek isterim ki, Fatih Devlet Hastanesi 112 ambulanslarından en çok vaka kabul ettiği hastanedir. Yani Kocaeli de ki 100 ambulansın 20 tanesi Fatih Devlet Hastanesinin aciline girer. Buna en yakın hastane Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesidir. Orada da bu sayı 100’de 11’dir, aynı şekilde acil servis başvurularında da hastanemizde yaklaşık iki katı kadar yoğunluk görülmektedir.
“KURALLARA UYARSAK SIKINTI YAŞAMAYIZ’’
Hastaneye gidersem daha çok mikrop kapar mıyım diye halk arasında meydana gelen bir korku var. Başhekim Gökhan Nalbant, hastanede bütün tedbirlerin alındığını belirterek korkulacak bir durum olmadığını şu sözlerle açıklıyor; ‘’Artık koronovirüsle yaşamaya alışmamız gerekiyor. Sadece hastane için değil, markete giderken de, sosyal yaşamımızda da, ya da bir yere seyahat ederken de uymamız gereken önlemler bakanlığımız tarafından açıklandı; Sosyal mesafe, maske kullanımı ve el hijyeni! Eğer hastanede ve hastanenin dışında bu kuralları uyarsak sorun yaşamayız.
“GERÇEKTEN HASTA OLAN KİŞİLER HASTANEYE GELMELİ’’
Hastanemizde koronavirüs vakaları ve normal hastalarımızın alanları ayrıldığı için dışarıdan daha güvenli olduklarını hissedebilirler. Ayrıca her koridorda dezenfektanlarımız var. Hastanedeki tüm çalışanlar maskeli. Poliklinik bekleme alanlarımız sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlendi. Korkulacak bir durum yok, fakat gereksiz kalabalık oluşturmamak için gerçekten hasta olan kişiler hastaneye gelmeli. İhtiyaç olmadığı müddetçe hastaneye gelinmemesi hem hastanenin işleyişi açısından, hem de hastane içerisinde gereksiz kalabalık oluşmaması ve işleyişin bozulmaması açısından önemli bir husus.
“KALP MERKEZİ İÇİN YAKINDA İŞLEMLER BAŞLAYACAK’’
Başhekim Nalbant, bölgede büyük bir yük çektiklerini vurgulayarak şu sözleri dile getirdi, ‘’Gebze Fatih Devlet Hastanesi bölgede, yoğun nüfus içerisinde bütün yükü çekmeye çalışan tek kamu hastanesi. Bildiğimiz gibi bölgede özellikle Çayırova’da bir devlet hastanesi yok. Ekiplerimizle sağlık hizmeti vermek için büyük bir özveri ile çalışıyoruz. Donanım olarak da hemen hemen çoğu eksiğimiz kapandı. Kalp merkezi için yakın zamanda işlemler başlayacak. Koşuyolu’nun koordinasyonu altında hizmetler vermeye başlayacağız. Bölgede ciddi anlamda büyük bir yük çekiyoruz. Burası cerrahi ve travma konusunda çok büyük bir hastane.’’
Röportajımızı Gebze Fatih Devlet Hastanesi Başhekimi Gökhan Nalbant’ın mesajı ile sonlandırıyoruz. İşte Gökhan Nalbant’ın mesajı; “Bizim istediğimiz şey gerçekten hastanemize sahip çıkılması. İnsanlar gelip geçicidir, ama bu hastane içindeki teçhizatı ile birlikte yerinde kalır. Hastanemize sahip çıkarsak burası herkesin tedavi olabileceği bir yer haline gelir. Çünkü kuzeyimizde TEM yolu, altımızda E5 çevre yolları, fabrikalar ve sanayi bölgesi olmamızdan dolayı bu bölgenin böyle bir hastaneye çok ihtiyacı var.”