İran’da süren protestolar ülke genelinde etkisini artırırken, can kaybı ve gözaltı sayılarındaki yükseliş endişe yaratıyor. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), protestolara ilişkin güncel verileri kamuoyuyla paylaştı.
HRANA: 116 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
HRANA’nın açıkladığı bilgilere göre, protestolar sırasında 37’si güvenlik görevlisi, 4’ü sağlık çalışanı olmak üzere toplam 116 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda 2 bin 600’ü aşkın kişi yaralanırken, şu ana kadar 2 bin 638 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. İnsan hakları örgütleri, özellikle güvenlik güçlerinin müdahaleleri ve cezaevi koşullarına ilişkin endişelerin arttığına dikkat çekiyor.
PEZEŞKİYAN: “OLAYLAR DIŞ DESTEKLİ”
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, protestolara ilişkin yaptığı açıklamada, yaşanan olayların arkasında dış güçlerin olduğunu öne sürdü. Pezeşkiyan, “İran’ın düşmanları ülkede huzursuzluğu artırmaya çalışıyor. Eğitilmiş teröristleri ülkeye soktular” ifadelerini kullandı.
Gösterilere katılan herkesin protestocu olarak nitelendirilemeyeceğini savunan Pezeşkiyan, “Kargaşa çıkaranlar ve isyan edenler, protesto eden halk değildir. Biz halkın taleplerini duyuyoruz ve sorunlarını çözmek için çaba gösteriyoruz” dedi.
“CAMİLERİ YAKTILAR, BU HALKIN İŞİ DEĞİL”
Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, eylemler sırasında yaşanan şiddet olaylarına da dikkat çekti. Bazı görüntülerin İran halkıyla bağdaşmadığını vurgulayan Pezeşkiyan, “Camileri ateşe verdiler, insanları yaktılar, bazılarını kafalarını keserek öldürdüler. Bunlar bu ülkeye ait insanlar değil” sözleriyle sert tepki gösterdi.
Pezeşkiyan, barışçıl protestolara kapının açık olduğunu da belirterek, “Bu ülkenin insanları protesto edebilir. Biz de onları dinler, sorunlara çözüm üretiriz” mesajını verdi.
“ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Hükümetin halkın taleplerini görmezden gelmediğini söyleyen Pezeşkiyan, özellikle ekonomik sorunların çözümü için yapısal adımlar atıldığını ifade etti. “Bizim görevimiz halkın sorunlarını çözmek ve endişelerini gidermektir” diyen Pezeşkiyan, “Ancak kargaşa çıkaranların ülkeyi altüst etmesine de izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
İran’da protestoların nasıl seyredeceği ve güvenlik güçlerinin müdahalelerinin devam edip etmeyeceği ise önümüzdeki günlerde yakından takip ediliyor.