İZMİT ÇARŞISI TANITILDI

İzmit Belediyesi'nin Good4Trust iş birliğinde yerel ekonomiyi kalkındırmak için hazırladığı proje zoom toplantısı ile tanıtıldı.

GÜNDEM 9.02.2021 15:15:00 0
İZMİT ÇARŞISI TANITILDI

İş yeri açmanın ücretsiz olduğu, üreticilere doğaya ve insana dost üretim yaparak yeni fırsatlar sunacak olan İzmit Çarşısı, tüm Türkiye ile buluşmaya hazırlanıyor. Esnaf ile üreticilerin birbirlerini destekleyerek bir döngüsel ekonomi oluşturacağı ve Türkiye’nin her tarafından müşterilerle buluşacağı İzmit Çarşısı, dün saat 11.00’de zoom üzerinden geniş bir katılımla gerçekleştirilen basın toplantısı ile Türkiye’ye tanıtıldı. Pandemi süreci nedeniyle digital ortamda gerçekleştirilen basın toplantısına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra İzyiko Sorumlusu Orkun Saitoğlu ve Good4Trust Sorumlusu Uygar Özesmi katıldı.

DÖNGÜSEL EKONOMİ KURMAK İSTİYORUZ

Toplantıda ilk olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: “İzmit Çarşısı doğaya ve insana dost. Dünyada ilk olan bu sistemi ilçemize kazandırıyoruz. İzmit Çarşısı ile bölgesel ekonominin kalkınmasının istiyoruz. Kadınlara destek olarak başladık ama bütün esnafa genişlettik. Tedarik ağlarını genişleterek, döngüsel ekonomiyi kurmayı istiyoruz. Büyük şirketler ve kartelleşmeye giden e-ticarette ciddi sıkıntılar var. Bizde bunu kamu hizmeti olarak sunmak istiyoruz. Para kazanmak amacında değiliz, masrafımız çıksın yeter. Bu sistemde dükkan açmak ücretsiz. Kredi kartı komisyonu almayacağız. Kent ve üretici kazansın istiyoruz.

46 DÜKKAN AÇILDI

Satış yapmadığı sürece herhangi bir ücret alınmayacak. Satışlardan alınan ücretleri 3 kategoride şekillendirdik. İlk kategoride yüzde 7 gibi küçük bir katkı payı ile başlayacağız. Eğer üreticimiz çevreye ve insanlara duyarlı ise verdiği katkı payı önce yüzde 5’e daha sonra yüzde 3’e düşecek. Bütün alt dijital hizmeti biz sunuyoruz. Aynı gün teslimat için kargo şirketleri ile görüşüyoruz. Üreticilerimiz her türlü hizmeti verebilecekler. Yasalar evde üretime 220 bin liraya kadar izin veriyor. Daha sonrası için vergilendirme çıkıyor. Şu anda ilk günden itibaren 46 adet dükkan açmış işletmecimiz var. Üreticilerimize bol kazançlar diliyorum.

HERKESİ BU SİSTEME BEKLİYORUZ

Kocaeli’de yer alan bütün işletmecileri bu sisteme başvurup dükkan açabilirler. Doğa ve insan dostu herkesi bu sisteme bekliyoruz. İziko’ya İzmit çarşısına olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Herkesi üretici değil türetici olarak İzmit Çarşısı’na bekliyorum. Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını bu yerel dükkanlardan karşılasın istiyoruz. Pandemi döneminde esnafımıza yardımcı olalım. Birlikte kalkınalım, kadın girişimcilerimizi, bölge esnafımızı güçlendirelim. Sabit fiyat politikamız yok. Ürünler farklı olduğu için net bir bir fiyat politikamız yok. Ürün maliyetlerini bilmemiz mümkün değil.

18 BİN ÜYESİ VAR

Hürriyet, neden İzmit Çarşısı sorusuna ise, “Farklı kültürlere duyarlı, doğaya dost, vahşi kapitalizm değil adil düzen. Kesintiler daha az. 18 bin üyesi olan bir sistem. Hazır türeticiler var. Katkı payı çok düşük. Banka kesintisi de yok. Esnaflar bu konuda da rahat. Toplamda 277 başvurudan 46’sı şu ana kadar dükkan açtı. Sistemi doğru anlatırsak daha fazla kitleye ulaşabiliriz” dedi

KAR AMACI GÜTMEYEN

Hürriyet’in ardından konuşan Proje Sorumlusu Uygar Özesmi, “2014 yılında daha iyi bir dünya umudu ile kurduk. Kar amacı gütmeyen bir oluşum. E ticaretten çok daha fazlasıyız. Doğa ile uyumlu adil bir sistemin kurulacağına inanıyoruz. İşletme sahiplerini adil üreticiler diye adlandırıyoruz” dedi. Özesmi’nin arından toplantıya canlı yayınla bağlanan İzyiko Sorumlusu Orkun Saitoğlu, “Rakamların ötesinden asıl odaklandığımız çözümler üreterek değer yaratmak. İzmit Çarşısı’ndan yapılan alışverişlerden komisyon yerine katkı payı alacağız. Birlikte imza atacağımız başarıları heyecanla bekliyorum” dedi.

Yorum