MİLLETVEKİLİ, BÜYÜKŞEHİR VE DİLOVASI BELEDİYE BAŞKANLARI NUH ÇİMENTO İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Gebze bölgesinde 40 yıldan fazla gazetecilik ve belgeselcilik yapmaktayım. Nuh Çimento’yu bu vesile ile yakından takip ederek haber, makale yazmakta ve belgesel TV programları çekmekteyim.

10.09.2020 16:18:00 0
MİLLETVEKİLİ, BÜYÜKŞEHİR VE DİLOVASI BELEDİYE BAŞKANLARI NUH ÇİMENTO İLE İLGİLİ NE DEDİ?

 

 

Gebze bölgesinde 40 yıldan fazla gazetecilik ve belgeselcilik yapmaktayım. Nuh Çimento’yu bu vesile ile yakından takip ederek haber, makale yazmakta ve belgesel TV programları çekmekteyim.

Nuh Çimento ile ilgili son günlerde araştırma yaparak ve makaleler yazıp, belgesel çekerek gelecek kuşaklara aktarmaktayım.

Gebze Gazetesi olarak Nuh Çimento ile ilgili ilk kez kapsamlı haber yazısını 1987 yılında yazmış, Tavşancıl halkının Nuh Çimento’ya karşı açtıkları tazminat davasına geniş yer vermiştik.

Tavşancıl halkı, Nuh Çimento hakkında o günün parası ile 100 milyon liralık tazminat davası açmışlardı.

Gebze mahkemelerinde, çimento tozu tarafından kiraz, üzüm ve zeytin bağlarının zarar görüp kuruması ile ilgili yargılanan Nuh Çimento, Tavşancıl halkına tazminat ödemeye mahkûm olmuş, bizde Gebze Gazetesi olarak konuyu uzun bir yazı serisi olarak yayınlamıştık.

Nuh Çimento’nun yargılandığı dava ile ilgili Gebze Gazetesi tarafından 1987 yılında yayınlanan haberi sizlerle paylaşıyorum.

İsteğim, geçmişten ders almak ve özellikle pandemi günlerinde toprak ve tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gündeme getirmek.

ÇED Toplantısı Bugün

Nuh Çimento’nun ÇED toplantısı bugün saat 11’de Tavşancıl’da yapılacak. Konu bölgemiz açısından önemli. Konuyla ilgili gazeteci ve belgeselci olarak araştırma yapıp makale yayınlıyor ve belgesel çekiyoruz.

Nuh Çimento Sanayi A.Ş.’nin Dilovası Çerkeşli Köyü Tepedüzü mevkiinde ruhsatlı sahada kırma eleme ve yıkama tesisi kapasite artışı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED) Toplantısı gerçekleştirilecek. Nuh Çimento ÇED Toplantısı bugün saat 11.00’de Tavşancıl Sahil Restoran’da yapılacak. ÇED Raporunu hazırlayan kuruluşun ise TARGİM Tarım Gıda Çevre Müşavirlik Geri Dönüşüm olduğu bildirildi.

YENİ BİR ALAN AÇILMASIN!

Nuh Çimento kapasite artırımı için ÇED toplantısıyla ilgili bölgede bulunan vatandaşlar bir hayli rahatsız. Vatandaşlar Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın devreye girerek Nuh Çimento’nun yeni bir alan açmasına müsaade etmemesini istiyor.

***

Tarhan, Büyükakın ve Şayir’den bilgiler aldık

Tahsin Tarhan ile Nuh Çimento ile ilgili konuşma yaptık. Konuyu yakından takip ettiklerini açıkladı. Daha önce de Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şair ile görüşme yapıp konuyla ilgili bilgiler aldık.

Tavşancıl gerçekten çok önemli. Marmara bölgesi ve Kocaeli’nin Safranbolu’su olmaya aday. Tavşancıl’da birçok ahşap evin restorasyonunu yapma kararı aldığını açıklayan Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şair Bey, ‘’Biz Kömürcüler OSB’yi kaldırmak için büyük çaba sarf ederken Nuh Çimento’nun yeni ocak açma girişimine şiddetle karşı çıkıyoruz. Kesinlikle bölgemizi tehdit edecek, çevre kirliliğine neden olacak bir şeye izin vermeyiz, konuyu yakından takip ediyoruz.’’ Dedi.

Nuh Çimento’nun ÇED toplantısı ve kapasite artırımı ile ilgili sorularımızı cevaplandıran Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘’Konuyu yakından takip ede ediyoruz. Bildiğim kadarı ile daha önce alınan bir karar gereği bu ÇED toplantısı yapılıyor. Yeni bir şey söz konusu değil, yine de gerekli inceleme yapılacak.’’ diye konuştu.

Milletvekili Tarhan’dan Açıklama

Nuh Çimento ve Hereke ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ÇED toplantısını yakından takip edeceklerini açıklayan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Gazete Gebze’ye yaptığı ziyarette Gebze bölgesini yakından ilgilendiren konularda açıklamalar yaptı.

Tahsin Tarhan tarafından yapılan açıklamaları özet olarak sizlerle paylaşıyoruz.

ÇİMENTO FABRİKALARI TAŞINMALI

Hereke ve Darıca'da bulunan çimento fabrikalarının taşınması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili ve PM Üyesi Tahsin Tarhan, "ÇED ile ilgili Tavşancıl'da toplantı var. Parti olarak takip ediyoruz. STK'larda takibi bırakmıyorlar. Ben daha farklı düşünüyorum. Kentler gelişme dönemlerinde çarpık sanayileşmeyle birlikte, çarpık kentleşmelerde oldu. Gebze bölgesi hem çarpık sanayileşme hem de çarpık kentleşmeyle sorunlar büyüdü. Benim düşüncem net. Hem Darıca'da bulunan çimento fabrikasının hem de Hereke'deki çimento fabrikasının artık taşınması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomi önemli. Bende bir sanayiciyim ama öncelik sağlık. Hereke'de kocaman bir kent kurulmuş. O bölgede konut çalışması var. Hem yapılaşma planlaması içerisindesin hem de ÇED raporuyla fabrikanın büyümesine yetki vermeye çalışıyorsun. Fabrikalara zaman tanımak lazım, yer göstermek lazım. Verimsiz topraklara bu fabrikaların taşınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"GEBZE İL OLURSA İZMİT DEĞİL İSTANBUL KAYBEDER"

Gebze'nin Büyükşehirli il olmasıyla ilgili verdiği kanun teklifiyle ilgili konuşan CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, "Meclis kapanınca tabi gündeme getirmemiz zor. 1 Ekim'e kadar meclis kapalı. Bizim Gebze il olsun diye önerimiz var. Genel Başkanımıza da söyledim. Gebze'nin il olması CHP'nin programında da olacak. Niçin Gebze il olsun diyoruz. Hem İzmit'in kaybı olmayacak hem Gebze'nin kaybı olmayacak. Eskiden Gebze ayrılsaydı il oluyordu, ama şimdi ayrılırsa Büyükşehir olacak. İkisinin de nüfusu 750 bini aştığı için Büyükşehir olacak. Gebze'nin ekonomik anlamda zenginleşmesi açısından Gebze il olmalı diyoruz. Sanayi Gebze'de, bilgi Gebze'de (TÜBİTAK, TSE, Bilişim Vadisi), baktığınız zaman yoksullukta Gebze'de. Büyükşehir açısından Gebze yükü de ortadan kalkmış olacak. Gebze'nin zaten İzmit'le bir organik bağlantısı yok. İstanbul'la bir bağlantısı var. Gebze'nin il olması demek İstanbul'un kaybetmesi anlamına geliyor. Gebze halkı Anadolu’ya giderken İzmit'i görüyor, hep İstanbul'la iletişimi olduğu için Gebze'nin il olması gerekiyor. Meclis açılınca bu konuyu yine gündeme getireceğim." dedi.

"GEBZE'DE STK'LAR YETERİNCE AKTİF DEĞİL"

Gebze'nin il olmasıyla ilgili yeterli desteği alıp almadığı konusuna değinen Tarhan, "Halk bazında baktığınız zaman bu konu destek görüyor. Halk ciddi anlamda istiyor. Gebze'nin sıkıntısı STK yeterince aktif değil. Oradan yeteri kadar destek alamıyoruz. Gebze'nin yerel basın gücü var. Ulusal basın buna yer vermediği için Gebze'nin il olmasıyla ilgili kampanyalar tabana inmiyor. Gebze'deki STK'lara baktığınız zaman hep yöre dernekleri. Bu dernekler Gebze'nin kalkınmasını engelliyor. Kendi içerisinde bölgesel kahveler oluşturuyor, toplumun iç içe geçmesini engelliyor. Dernekler aktif olmadığı sürece istediğinin karşılığını alamıyorsun" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz