MURAT KURUM HATAY’DAKİ KIRSAL UYDU KENTİ PAYLAŞTI: “EKTİĞİMİZ UMUT YEŞERDİ”

Murat Kurum, Hatay’ın Kumlu ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk kırsal uydu kentini paylaştı. Deprem sonrası inşa edilen 777 köy evinde 21 mahalleden gelen vatandaşlar yeni yaşamlarına başladı.

GÜNDEM 16.03.2026 12:04:00 0
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
MURAT KURUM HATAY’DAKİ KIRSAL UYDU KENTİ PAYLAŞTI: “EKTİĞİMİZ UMUT YEŞERDİ”

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından yeniden inşa çalışmaları kapsamında Hatay’da önemli bir proje hayata geçirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Hatay’ın Kumlu ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde Türkiye’nin ilk kırsal uydu kenti kuruldu.

Projede Kumlu, Reyhanlı ve Antakya ilçelerindeki 21 mahallede yaşayan depremzedeler için 656’sı betonarme, 121’i hafif çelik olmak üzere toplam 777 köy evi inşa edildi. Modern köy konseptiyle hazırlanan yerleşimde vatandaşlar yeni evlerinde yaşamlarını sürdürmeye başladı.

BAKAN KURUM’DAN PAYLAŞIM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda projeye ilişkin görüntülere yer verdi. Evlerine kavuşan vatandaşların mutluluğunu paylaşan Kurum, “Hatay’ın her bir köşesine ektiğimiz umut yeşerdi, büyüdü ve bütün yuvalarımızı sardı. Kumlu köy evlerimiz” ifadelerini kullandı.

“BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA GENİŞ”

Yeni evlerine taşınan vatandaşlardan Mehmet Alkışar, yapılan konutların beklediklerinden daha geniş olduğunu belirtti. Alkışar, dört oda ve bir salondan oluşan evlerinin depreme dayanıklı şekilde inşa edildiğini ifade ederek, “Beklediğimden daha geniş oldu. Çok sağlam yapılmış. Şimdi bundan daha mutlu olur mu?” dedi.

“BİR YILDA KOCAMAN BİR ŞEHİR KURULDU”

Yerleşimde yaşayan Necla Düşmez de evlerin kısa sürede tamamlandığını ve ortaya büyük bir yerleşim alanı çıktığını söyledi. Düşmez, “Bir senede bitirdiler. Bayağı emek vermişler. Burada kocaman bir şehir oluşturdular. Evler sağlam, artık deprem korkumuz azaldı” ifadelerini kullandı.

YENİ EVLERDE YENİ HAYAT

Ev sahibi Firdevs Çınar ise anahtar teslimi sırasında yaşadığı mutluluğu anlatırken duygusal anlar yaşadıklarını dile getirdi. Çınar, evlerinin bahçesinde sebze ve meyve yetiştirmeye başladıklarını belirterek, “Turp, maydanoz, tere ektik. Ağaç diktik. Gece kalkıp evlere bakıyorum, hâlâ benim olduğuna inanamıyorum” dedi.

Mehmet Çınar da yapılan konutların sağlamlığına dikkat çekerek artık deprem korkusunu eskisi kadar hissetmediklerini söyledi. “Evler çok sağlam. Yollar, altyapı her şey yapılmış. Devletimize şükür” diye konuştu.

Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz
  • Pazartesi 11.5 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.8 ° / 2.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.7 ° / 4.8 ° false