ORTADOĞU'DA GERİLİM TIRMANIYOR: İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASI 9. GÜNDE BÖLGEYE YAYILIYOR

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları dokuzuncu gününe girerken çatışmalar yeni cephelere yayılmaya devam ediyor.

DÜNYA 8.03.2026 13:10:00 0
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
ORTADOĞU

İsrail ordusu, İran'ın başkenti Tahran'da çok sayıda yakıt depolama tesisini hedef aldığını açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, vurulan tesislerin İran'ın askeri altyapısını güçlendirmek için kullanıldığı savunuldu.

Saldırılar sonucu Tahran'ın kuzeybatısındaki Şehran petrol deposundan sızan yakıtın otoyol boyunca alev aldığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Fars Haber Ajansı'na konuşan Petrol Bakanlığı yetkilisi, Tahran ve Kerec'de 3 petrol deposunun hedef alındığını doğruladı.

İran Ulusal Petrol Rafineri ve Dağıtım Şirketi ise vurulan depoların stokunun önceden en az seviyeye indirildiğini ve yakıt tedarikinin diğer kaynaklardan sağlandığını duyurdu.

SİVİLLER HEDEF ALINDI: AMBULANS YANDI, BİNALAR VURULDU

İran medyası, Tahran'da bir ambulansın yandığını ve Kum kentinde sivillerin kullandığı iki binanın hedef alındığını duyurdu. İran Kızılayı, ABD-İsrail saldırılarında 9 bin 669 sivil noktanın hedef alındığını açıkladı. Açıklamada, 7 bin 943 konut, bin 617 ticari birim, 32 sağlık merkezi, 65 okul ve Kızılay'a bağlı 13 merkezin vurulduğu belirtildi. Saldırılarda 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 33'ü yaralandı.

İRAN'DAN İSRAİL'E MİSİLLEME: HAYFA VURULDU, SİRENLER ÇALDI

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'da bulunan bir rafineriyi hedef aldıklarını açıkladı. İran'dan fırlatılan füzeler nedeniyle İsrail'in kuzeyinde Hayfa dahil birçok kentte sirenler çalarken, yüz binlerce kişinin sığınaklarda beklemek zorunda kaldığı bildirildi.

İsrail ordusu, İran füzelerinin tespit edildiğini ve hava savunma sistemlerinin füzeleri engellemeye çalıştığını duyurdu. İsrail acil yardım servisi, misillemelerde ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti.

HİZBULLAH DA DEVREYE GİRDİ: TEL AVİV YAKINLARINDA HEDEFLER VURULDU

Lübnan'dan Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarında İsrail ordusuna ait iki askeri hedefe saldırı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, Tel Aviv yakınlarında bulunan İsrail askeri istihbaratına bağlı bir karargahın insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alındığı, Tel Aviv'in güneydoğusundaki İsrail İç Cephe Komutanlığı karargahının da roketlerle vurulduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Dahiye bölgesine yeni hava saldırıları düzenledi. Bir otele yönelik saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnan basını, Beyrut'tan 100'den fazla İranlı diplomatı taşıyan bir Rus kargo uçağının havalandığını iddia etti.

İsrail ordusu ayrıca Lübnan'ın güneyindeki üç beldeye düzenlediği hava saldırılarında 9 kişinin öldüğünü, 5 kişinin yaralandığını açıkladı.

ÇATIŞMALAR KÖRFEZ ÜLKELERİNE SIÇRADI

İran'ın misilleme saldırıları Körfez ülkelerini de etkiledi:

  • Katar: Katar Savunma Bakanlığı, İran tarafından ülkeye yönelik 10 balistik füze ve 2 seyir füzesiyle saldırı düzenlendiğini, hava savunma sistemlerinin 2 seyir füzesi ve 6 balistik füzeyi engellediğini açıkladı. İki balistik füze Katar kara sularına düştü, 2'si ise yerleşim bulunmayan bölgeye isabet etti.
  • Bahreyn: Bahreyn Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin saldırıların başlamasından bu yana 92 balistik füze ve 151 İHA'yı imha ettiğini duyurdu. Başkent Manama'da İran'dan gönderilen balistik füze parçalarının düşmesi sonucu 1 kişi yaralandı, bazı iş yerleri zarar gördü.
  • Kuveyt: Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na ait yakıt depoları insansız hava araçlarıyla hedef alındı. Kuveyt ordusu, hayati altyapıya yönelik bu saldırıya müdahale edildiğini bildirdi. Ardından Sosyal Sigortalar Kurumu binasına da saldırı düzenlendiği ve maddi hasar meydana geldiği açıklandı.
  • Suudi Arabistan: Suudi Arabistan, hava sahasına son birkaç saat içinde 15 İHA saldırısı düzenlendiğini, 8'inin imha edildiğini duyurdu.

ERBİL HAVAALANI'NA İHA SALDIRISI: 1 ÖLÜ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Erbil Havaalanı'na düzenlenen kamikaze İHA saldırısında 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 1'i yaralandı. Erbil Valisi Ümid Hoşnav, saldırıda ilk ölümün kayda geçtiğini açıkladı.

LİDERLERDEN AÇIKLAMALAR VE YENİ PLAN İDDİALARI

Netanyahu: "Amacımız İran yönetimini zayıflatmak"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile birlikte başlattıkları saldırıları tüm şiddetiyle sürdüreceklerini ancak İran'ın bölünmesini hedeflemediklerini, amaçlarının yönetimi "zayıflatmak" olduğunu ileri sürdü.

Pezeşkiyan: "Komşularımızla kardeşiz ama saldırıya karşılık veririz"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, komşu ülkeleri kardeşleri olarak gördüklerini ancak herhangi bir ülkeden İran'a saldırı gelirse karşılık vermek zorunda kalacaklarını söyledi. ABD-İsrail saldırılarında sivillerin ve çocukların hedef alındığını belirten Pezeşkiyan, "Ülkemize saldıranlara karşı dimdik duruyoruz ve güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz" dedi.

İran Ordusu: "Savaşı 6 ay sürdürebilecek kapasiteye sahibiz"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, mevcut operasyon temposunu koruyarak en az 6 ay sürecek yoğun bir savaşı sürdürebilecek kapasiteye sahip olduklarını öne sürdü. Naini, şu ana kadar 200'den fazla noktanın hedef alındığını, ateş gücünün yüzde 60'ının ABD üslerine, yüzde 40'ının İsrail hedeflerine yönelik olduğunu belirtti.

İSRAİL'DEN İRANLI YETKİLİLERE TEHDİT

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni seçilecek İran lideri ve seçim oturumuna katılacak kişileri hedef almaktan çekinmeyeceklerini kaydetti.

ABD-İSRAİL'DEN 'ÖZEL KUVVET' PLANI İDDİASI

Axios haber sitesine göre, ABD ile İsrail, saldırılarının sonraki safhalarında "yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu ele geçirmek için İran'a özel kuvvet gönderme"yi değerlendiriyor. Kaynaklar, Donald Trump yönetiminin İran'ın elindeki nükleer materyalleri bölgeden çıkarmayı ya da seyreltmeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

TRUMP'TAN İNGİLTERE'YE 'UÇAK GEMİSİ' YANITI

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere'nin Orta Doğu'ya 2 uçak gemisi göndermeyi düşündüğünü ancak artık buna ihtiyaçlarının olmadığını bildirdi. Trump, "Çoktan kazandığımız savaşlara katılan insanlara ihtiyacımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz
  • Pazartesi 10.5 ° / 3.5 ° false
  • Salı 14.2 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 12.8 ° / 4 ° Güneşli