Yabancılar güvensizliği askıya aldı, Türkiye pazarlarına geri döndü

Türkiye'yi yıllarca ekonomik kötü yönetimin kayıp bir nedeni olarak gören yabancı yatırımcılar,Erdoğan'ın sözüne sadık kalması durumunda gelişmekte olan piyasalardan en büyük getirilerden bazılarının sözünü alarak geri dönüyorlar.

EKONOMİ 25.01.2021 16:43:00 0
Yabancılar güvensizliği askıya aldı, Türkiye pazarlarına geri döndü

Ortodoks politikalara uzun süredir şüpheyle bakan ve yabancıları günah keçisi yapmak için hızlı davranan Erdoğan'ın aniden yeni bir piyasa dostu dönem vaat ettiği ve yeni bir merkez bankası başkanı kurduğu Kasım ayından bu yana 15 milyar dolardan fazla Türk varlıkları aktı.

Bir düzineden fazla yabancı para yöneticisi ve Türk bankacı ile yapılan görüşmeler, bu girişlerin, özellikle daha büyük yatırım fonlarının uzun vadeli pozisyonlar alması durumunda, filo temelli hedge fonları takip ederek, yıl ortasına kadar ikiye katlanabileceğini söylüyor.

67 milyar doları yöneten BlueBay Asset Management'ın Londra merkezli gelişmekte olan piyasalar (EM'ler) başkanı Polina Kurdyavko, "Farklı bir yaklaşımın geldiğini görmeye çok teşvik ediyoruz" dedi.

"Maruziyetimize ekledik ve ortodoks adımları görmeye devam ettiğimiz sürece bu şekilde kalmasını planlıyoruz."

Türkiye'nin varlık değerlemeleri ve reel faizler, küresel olarak en cazip olanlardan biridir. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre, koronavirüs aşıları üzerindeki iyimserlik dalgası ve EM girişlerini dördüncü çeyrekte 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine iten ekonomik toparlanma ile de kaldırıldı.

Ancak Türkiye için, bir zamanlar gelişmekte olan yatırımcıların sevgilisi, piyasa şüpheciliği derinlere uzanıyor.

 

Türk Lirası, 2018 ortalarında yaşanan döviz krizinden bu yana değerinin yarısını kaybetti, yabancı yatırımı engelleyen, ülkenin döviz rezervlerini kötü bir şekilde tüketen ve merkez bankasının bağımsızlığını aşındıran bir dizi ekonomi politikası başlattı.

Para birimi, Nagi Agbal'ın bankanın kontrolünü ele geçirmesinden bir gün önce Kasım ayı başlarında rekor düşük seviyeye ulaştı. Soru, Erdoğan'ın sürekli olarak yüksek oranlara yönelik eleştirilerine rağmen işini sürdürebilir ve% 15'e yakın enflasyona karşı sabırla mücadele edip edemeyeceği.

Agbal, faiz oranlarını% 10.25'ten% 17'ye çıkardı ve gerekirse daha da sıkı bir politika sözü verdi.

Sonuçta, son yıllarda Türk varlıklarını terk etmek dışında, bazı yabancı yatırımcılar şahin parasal duruşunu ve diğer son düzenleyici düzenlemeleri şüphenin faydasını sağlıyor.

Yabancı tahvil sahipliği, son aylarda% 3,5'ten% 5'in üzerine çıkmış olsa da, dört yıl önceki% 20'lik oranın oldukça üzerinde ve herhangi bir gelişmekte olan piyasanın en küçük yabancı ayak izlerinden biri olmaya devam ediyor.

Yabancılar ile ilgili bir grafik için Türk tahvillerine bir göz atın:

 
 
 

 

Reuters Grafiği

ERDOĞAN ŞEPTİKLERİ

Altı Türk bankacı Reuters'e, yabancıların yıl ortasına kadar borcun% 10'unu 7-15 milyar dolarlık girişle elinde tutmasını beklediklerini söyledi. Deutsche Bank yaklaşık 10 milyar doların geldiğini görüyor.

Bazı uzun vadeli yatırımcılar “uzun Türkiye olma fikrine katılıyorlar ama bu uzun bir süreç” dedi bir bankacı isimsizlik talebinde bulundu.

45 milyar dolarlık varlıkları yöneten Paris merkezli Carmignac, bir yıl sonra düşüşe geçebilir.

 

Firmanın yükselen borç fonu yöneticisi Joseph Mouawad, "Türk varlıklarında bir miktar değer olabilir ve özellikle çok yüksek oranlarla biraz daha faizle bakmaya başladık" dedi.

"Yatırım yapmak için hala kıllı bir pazar ama elbette, son 18 ayda olanlara göre, işler dramatik bir şekilde değişti ve ... bunun ekonomi politikasını yürüten insanlarla çok ilgisi var," dedim.

Türk hisse senetleri, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın maliye bakanı olarak istifa etmesine neden olan şok Kasım liderlik revizyonundan bu yana% 33 oranında rekorlar kırdı.

Merkez bankasının net döviz rezervlerini bir yılda üçte iki oranında azaltan, Türkiye'yi dış finansman için çaresiz bırakan ve Erdoğan'ın politikasını tersine çeviren bir lira müdahalesi politikasını denetledi.

Bir başka yükseliş sinyalinde, Agbal'ın parasal sıkılaştırması, Türkiye'nin reel faizini negatif bölgenin derinliklerinden% 2,4'e yükseltti.

Ancak merkez bankasının "uzun bir süre" için yüksek oranlar vaat etmesinden bir gün sonra, Erdoğan Cuma günü bir forumda onlara "kesinlikle karşı" olduğunu söyledi.

 

Başkan, son iki banka başkanını politika anlaşmazlığı nedeniyle kovdu ve yüksek oranların enflasyona neden olduğu şeklindeki alışılmışın dışında görüşü sık sık tekrarlıyor.

Yatırımcılar leoparın yerini değiştirmesini beklemiyorlardı ve o da değiştirmedi. Rönesans Başkentinde Londra merkezli küresel baş ekonomist Charles Robertson, “2021'in ortalarında, faizlerin çok erken düşeceği zaman, insanların Erdoğan'ın etkisini hissedeceklerinden şüpheleniyorum” dedi.

Türkler, Erdoğan'ın ekonomik reform vaatlerine en kuşkulu olanlar arasında. Yıllar süren çift haneli gıda enflasyonu, erozyona uğramış servet ve patlama-çöküş ekonomisiyle sersemlemiş, 235 milyar dolarlık sert para birimleri rekorunu kırdılar.

Pek çok yatırımcı, popüler MSCI EM endeksinde ağırlığı% 1'in altına inen Türkiye'nin itibarını bu dolarizasyonda yalnızca bir tersine çevirmenin düzelteceğini söylüyor.

Renaissance'tan Robertson, "Türkiye portföy yatırımcıları için uzun vadeli bir yatırım olamaz çünkü son 15-20 yılda birçok kez gördüğümüz durulama ve tekrarlama sürecini bekleyecekler" dedi.

Türklerin rekor düzeydeki sabit para birimlerine ilişkin bir grafik için:

 

Reuters Grafiği
(reuters)
Yorumlar (0 Yorum)
Adınız
E-Posta
Telefon
Yorumunuz