YAPAY ZEKA SU KAYNAKLARINI KURUTUYOR: YAPAY ZEKÂ SU VE ENERJİDE REKOR KIRDI
Hollandalı araştırmacıların çalışması, yapay zekâ teknolojilerinin yalnızca enerji değil su kaynakları üzerinde de büyük bir baskı oluşturduğunu ortaya koydu.
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Hollandalı araştırmacılar tarafından yapılan kapsamlı bir çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin çevresel etkilerine dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre, yapay zekâ sistemlerinin hızla yaygınlaşması sadece enerji tüketimini değil, aynı zamanda su kullanımını da rekor seviyelere taşıyor. Çalışmada, 2025 yılı itibarıyla yapay zekâya bağlı toplam su tüketiminin 765 milyar litreye ulaşmasının beklendiği belirtildi. Bu rakam, küresel ölçekte yıllık şişelenmiş su tüketiminin tamamını aşan bir seviyeye işaret ediyor.
Araştırma, yapay zekânın çevresel ayak izini bu ölçekte ilk kez hesaplaması açısından da dikkat çekiyor. Çalışmada ayrıca, yapay zekâ sistemlerinin yol açtığı karbon salımının, New York Şehri’nin tamamının atmosfere saldığı karbondioksit miktarına yakın olduğu vurgulandı. Bu durum, dijital teknolojilerin “görünmez” çevresel maliyetlerini yeniden gündeme taşıdı.
Çalışmayı hazırlayan Hollandalı akademisyen Alex de Vries-Gao, yapay zekâya bağlı su kullanımının, önceki yıllarda tüm veri merkezleri için yapılan toplam su tüketimi tahminlerinin yüzde 30’dan fazla üzerine çıktığını belirtti. De Vries-Gao, özellikle soğutma sistemleri için kullanılan su miktarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğini ifade etti.
KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Ortaya konan bulgular, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından daha önce paylaşılan verilerle de örtüşüyor. IEA’ya göre, yapay zekâ odaklı veri merkezleri, yüksek enerji tüketimiyle bilinen alüminyum eritme tesisleriyle benzer seviyede elektrik harcıyor. Ajans, küresel veri merkezi elektrik tüketiminin 2030 yılına kadar iki katından fazla artacağını öngörürken, bu artışın doğal olarak su kaynakları üzerindeki baskıyı da ciddi biçimde büyüteceği uyarısında bulunuyor.
IEA verilerine göre, bugün inşa edilen en büyük yapay zekâ merkezlerinin her biri, yaklaşık 2 milyon hanenin tükettiği kadar elektrik kullanacak kapasiteye sahip. Veri merkezlerinin küresel elektrik tüketimindeki payında ise ABD yüzde 45 ile ilk sırada yer alırken, onu Çin yüzde 25 ve Avrupa yüzde 15 ile takip ediyor.
Uzmanlar, yapay zekâ teknolojilerinin sunduğu ekonomik ve toplumsal faydaların yanında, su ve enerji gibi sınırlı kaynaklar üzerindeki etkilerinin de artık göz ardı edilemeyecek bir noktaya ulaştığına dikkat çekiyor. Araştırmalar, sürdürülebilir teknoloji politikalarının ve çevre dostu veri merkezi yatırımlarının aciliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
- Cumartesi 12.9 ° / 2.9 ° Güneşli
- Pazar 12 ° / 3.7 ° Güneşli
- Pazartesi 11.5 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı



