Bu haftaki yazımızın konusu, son dönemde sıklıkla duyduğumuz bir psikolojik terim “beyin sisi”. Aslında var olan bir sorundu sisli beyin ama Covid 19 ile beraber bu problemi yaşayanların sayısı da hızla artmaya başladı. Yapılan araştırmalara göre beyin sisi, Covid 19 geçiren her 10 hastadan birinde görülüyormuş. Ben de sizler için bu rahatsızlıkla ilgili uzmanların paylaşımlarından küçük bir derleme yaptım.
Beyin sisi nedir? Nasıl tedavi edilir?
Beyin sisi, unutkanlığa ve odaklanma sorununa yol açan, tıbbi olmayan bir durumdur. Eğer daha önce kısa sürede tamamladığınız işler için uzun zaman harcıyorsanız siz de beyin sisiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Korona virüsün uzun süreli etkileri araştırılmaya devam ediyor, semptomları hafif geçiren hastaların günden güne daha fazla beyin ve sinir sistemine etki eden nörolojik rahatsızlıklar yaşadığı ortaya çıktı.
Korona virüsün neden olduğu enfeksiyon sebebiyle oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor.
BEYİN SİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Unutkanlık -Dikkat dağınıklığı -Konsantrasyon kaybı
-Konuşurken kelime bulmada güçlük -Düşüncelerini toparlayamamak
-Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek
-Önemli konularda karar vermede zorluk
-Başladığı hiçbir işi bitirememek -İki işi aynı anda yapamamak
-Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek
Beyin sisi nasıl tedavi edilir?
Artık beyindeki sisin en yaygın nedenlerini biliyorsunuz ve kişisel kontrol listenizi gözden geçirebilirsiniz. ‘Beyin sisi’ tedavisinde en önemli nokta, besin alımınızı ve diyetinizi gözden geçirerek daha verimli hale getirmeniz.
Belki de tüm bu sorunların basit bir çözümü vardır. Yaşam tarzındaki küçük bir değişiklik bile zihinsel performansınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul’dan kafanızdaki ‘Beyin Sisi’ni boşaltmanıza yardımcı olacak öneriler:
• Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirin.
• Hazır paket gıdalardan ve basit şekerlerden uzak durun.
• Mevsimsel meyve ve sebze tüketimine önem verin.
• Çay ve kahve tüketimini azaltın.
• Alkol ve sigarayı bırakın.
• Fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmek için kendinize zaman ayırın.
• Uykudan feragat etmeyin, ancak çok fazla da uyumayın.
• Sizde stres yaratan nedenleri azaltmaya çalışın.
• Her an çevrimiçi olmayın, çevrimdışı olun ve cep telefonları, yüksek gerilim hatları ve baz istasyonları tarafından yayılan gözle görünmeyen elektromanyetik "sis" ‘elektrosmog’ yaratacak nedenlerden uzak durun.
• Yeterli miktarda su içmeyi hayatınızdan eksik etmeyin.
• Düzenli bedensel aktivite yapmaya özen gösterin.
• Temiz ve güneşli havada zaman geçirmeye çalışın ve doğru nefes alın.
Kısaca şunu unutmayalım;
Çoğumuz, Covid 19 geçiren yakınımızın ya da arkadaşımızın neden bu kadar unutkan olduğunu, sorumluluklarını yerine getiremediğini, işini iyi yapamadığını, çocuklarıyla ve eviyle ilgilenemediğini anlayamayabiliriz. Bu konuda onları yargılamak yerine, bunun Covid 19’a bağlı uzun süreli gerçek bir nörolojik sorun olduğunu kabul etmeliyiz.
Ek olarak, hafıza problemleri olan, felç veya travmatik beyin hasarı geçiren insanlar, sağlıklı bir Akdeniz diyeti ile beslenerek, nörolojik destek alarak, kaliteli uyuyarak, bolca fiziksel aktivite yaparak bilişsel işlevlerini iyileştirebiliyor. Siz de, bu ipuçlarından yararlanarak, yaşam kalitenizi iyileştirebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
Kaynak: habertürk.com / alem.com.tr